Дунавски амбасадори

Дунавски амбасадори
NAJAVA ZA MEDIJE - Pridružite se akciji Održivost jedriličarskog sporta - Dunavski ambasadori
PROGRAM - Održivost jedriličarskog sporta - DUNAVSKI AMBASADORI

Одржавање Дана европске баштине 2022. године под насловом „ОДРЖИВО НАСЛЕЂЕ“ мотивисало је покретање младе иницијативе Једриличарског клуба Земун да суграђанима из Земуна скрене пажњу на одрживо коришћење река, језера, мора и конкретно реке Дунав уз представљање едукативно-еколошких аспеката једриличарског спорта.

Према речима организатора у току два дана трајања акције биће организована два едукативна предавања за децу, разговор у облику округлог стола за заинтересоване суграђане као и прва Еколошка регата у циљу скретања пажње на проблем загађења Дунава у нашој Земљи. У наставку текста објављујемо најаву организатора за јавност и медије и позивамо суграђане да се придуже овом важном дешавању за нашу околину и друштво.

Едукативни спортски дани Једриличарског клуба Земун кроз учешће у Данима европске баштине чија је овогодишња тема "Одрживо наслеђе", а кроз програм под називом ОДРЖИВОСТ ЈЕДРИЛИЧАРСКОГ СПОРТА - ДУНАВСКИ АМБАСАДОРИ, биће одржани у петак 23. и суботу 24. септембра.

Једриличарски клуб Земун позива све заинтересоване суграђана да узму учешће у активностима које су позив на очување и бригу о нашим водама.

„Дунавско приобаље дуж Великог ратног острва омиљена је локација за веслање, једрење, али и уживање у шетњи и на бројним сплавовима. Међутим, приобаље и река су константно пуни отпада који доноси струја. Поред овог проблема, присутан је још један, свима познат проблем који није у надлежности грађанства – Изливање фекалних вода, као главни извор загађења Дунава у нашој земљи. Наш клуб је зато припремио дводневни едукативни програм, са садржајем како за основе тако и за старије суграђане и више од 20 једрилица из којих ће се током главних активности програма – ЕКОЛОШКЕ РЕГАТЕ вршити узорковање воде, а чији ће резултати обрадити Завод за јавно здравље. Позивамо све једриличаре, власнике чамаца и кануа да нам се придруже овог викенда, али и сви грађани који желе да помогну да наш Дунав и приобаље буду што чистији, да заједничким снагама покажемо колики утицај заједница може да има!“, истиче Александра Мараш, председница. Једриличарског клуба Земун.

Одржавање акције од изразитог је значаја за наш клуб, једриличарску заједницу као и целу локалну заједницу, а један од њених главних циљева је скретање пажње и подизање свести о једном од главних проблема са којим се сусрећемо, који из године у годину ескалира - изливање отпадних вода. у Дунав неколико метара узводно од саме локације клуба. Поред чињенице да је све већи део јавности свестан постојања овог проблема, до решавања истог још увек није могуће доћи. Свесни смо да у овом тренутку не постоји никакво брзо решење али наша жеља је да организовањем ове и сличних акција створимо сигуран простор за вођење разговора и стварање идеје о потенцијалним решењима које би појединци, као и локална заједница могли да покрену.

Водена блага нашег града али и читаве Србије и даље су неискоришћена за одрживе, природне активности као што је једрење. Осим подршке младим једриличарима и будућим тренерима, желимо да скренемо пажњу на значај река за наше друштво.