Национално првенство Србије у једрењу – традиционална "Тешкетова регата - Национално првенство"

Национално првенство Србије у једрењу – традиционална

Национално првенство Србије у једрењу – традиционална „Тешкетова регата – Национално првенство“ оџано је од 21. до 23. октобра, у Земуну на Једриличарском клубу Земун који је уз покровитељство Једриличарског савеза Србије био и организатор овог првенства, последњег у серији Националног првенстава. У току три такмичка дана учешће је узело 88 места са 97 такмичара од укупно 10 клубова са територије читаве Србије. Првог такмичарског дана временски услови су били идеални за једрење и наклоњени учесницима. Југо-источни ветар, Кошава, специфичан за ово доба године, брзине између 4м/с и 7 м/с омогућио је свим учесницима фер једрење. Одржано је по три трке у свакој од класа и то ОПТИМИСТ, ИЛЦА 4, ИЛЦА 6, ИЛЦА 7, ФИНН, 470.

Друга два такмичарска дана протекла су у чекању ветра и у његовом недостатку учесници су дан провели на обали. Своју одговорност и љубав према рекама на којима су једри једриличари на иницијативу клуба организатора ЈК Земун, уз помоћ друштвено одговорне компаније „ЕкоСтарПак“ организовали акцију чишћења плаже Лидо на ВРО. Ову иницијативу у највећем броју поздравили су највећи учесници, такмичари класе Оптимист, деценија од 7 до 15 година, и још једном целој једриличарској заједници и свим одговорним грађанима послали поруку како су брига о Животној средини и Здраве, чисте реке питања до којих је њима највише. стало. Пратећи иницијативу глобалне једриличарске асоцијације ИСАФ и њихов план и смернице у одрживом организовању регата клуб организатор је кроз неколико корака направио велику промену у организовању такмиченка у нашој земљи. Поред саме акције чишћења, укинута је непотребна употреба пластике некоришћењем пластичног посуђа приликом сервирања оброка такмичарима и постављена опрема за сортирање амбалажног отпада коју је клубу уступила компанија "ЕкоСтарПак".

Поделом медаља и пехара најбољим једриличарима завршена је регата. Награде су такмичарима уручили члан Већа ГО Земун Зоран Борјан, председник Омладинског спортског савеза Земуна Никола Бушић, директорка компаније „ЕкоСтарПак“ Бојана Перић, председник Једричарског савеза Србије Владимир Бањац и председница Једриличарског клуба Земун Александра Мараш.

Победници по класама су:
  • 470: посада Наталија Пантић/Петар Бојовић ЈК Земун
  • Финац: Балинт Фурстнер ЈК Палић
  • ИЛЦА 7: Никола Бањац ЈК Гемак
  • ИЛЦА 6: Душан Трбојевић ЈК Земун
  • ИЛЦА 4 генерални пласман: Александра Вујошевић АЈК Београд
  • ИЛЦА 4 дечаци: Андрија Мараш ЈК Земун
  • ИЛЦА 4 девојчице: Александра Вујошевић АЈК Београд
  • Оптимиста генерално: Вељко Симоновић НЦ Палилула
  • Оптимист девојчице: Тијана Закић ЈК Палић
  • Оптимиста дечаци: Вељко Симоновић НЦ Палилула

Као победник Тешкетове регате у најмногобројнијој класи, Вељко Симоновић је освојио прелазни пехар, који је уједно и највећа награда коју такмичар на овој регати може да освоји.

Традиционална Земунска регата, у организацији Једриличарског клуба „Земун“, одржава са пуних 45 година, а први пут организована је 22. октобра, давне 1977. године, на дан особођења Земуна у Другом светском рату. Као таква одржавала се све до 2010. године, када променом начина бодовања улази у састав регате Националног првенства. Први пут је одржана под називом Тешкетова регата - Национално првенство Србије, 2016. године, у част преминулог Тешић Слободана - Тешкета, дугогодишњег члана Једриличарског клуба Земун, који је више од педесет година, својим радом и залагањем доприносио, како Једриличарском клубу Земун, тако и развоју једриличарског спорта. Као и сваке године, једриличари су у спомен на Тешкета у Дунав положили руже.

ФОТО КРЕДИТ:
Зоран Месаровић
Никола Цветиновић
Једрење-Србија